Scooter kopen? Dit zijn de prijzen

Is een scooter kopen iets dat jij overweegt? Dan moet je er rekening mee houden dat hier bepaalde kosten aan verbonden zijn. Natuurlijk is er de aankoopprijs waarmee je te maken krijgt, maar ook het onderhoud en het verbruik zijn belangrijke uitgaven. Hier vind je informatie over de prijzen van scooters, tijdens en na de aanschaf.

De aankoopprijs

Nieuwe scooters kun je vinden voor een prijs die begint bij €700 voor een brom- of snorscooter. Deze kunnen oplopen tot meer dan €3000 voor een snelle en kwalitatieve motorscooter. Natuurlijk kun je ook altijd proberen tweedehands een scooter op de kop te tikken. Een kwalitatief model schaf je dan aan voor zo’n €500 – €1000. Een andere optie is om een scooter te leasen. Je betaalt dan maandelijks een bedrag en kunt op een nieuwe scooter rijden, maar de scooter zal nooit echt van jou zijn. Prijzen per maand beginnen dan bij €15. 

Het onderhoud en het verbruik

Scooters moet je ook regelmatig laten onderhouden. Daarmee zorg je ervoor dat ze veilig zijn en dat de levensduur wordt verlengd. Een kleine onderhoudsbeurt kost je minimaal €75 terwijl de prijs voor een grote onderhoudsbeurt minimaal €125 is. Onderhoud plan je in om de zoveel kilometer dat je met je scooter rijdt. Deze informatie kun je vinden in de handleiding en zijn verschillend per model. Hoe groter de motor, hoe meer je scooter verbruikt. Snor- en bromscooters hebben kleine motoren met een inhoud van onder de 50 cc. Deze verbruiken minder dan motorscooters die een inhoud hebben van 125- of meer cc. Natuurlijk zijn de kosten van je verbruik ook sterk afhankelijk van hoeveel je ermee rijdt.

Het verbruik, de verzekering en de belasting

Hetzelfde geldt voor de verzekering. Een verzekering voor brom- en snorscooters kost maandelijks €5 – €10, maar voor een motorscooter heb je een motorverzekering nodig en de kosten daarvoor beginnen bij €20 per maand. Wegenbelasting, indien nodig, is €110 per jaar. Naast de benzine en de aanschafprijs zal je dus jaarlijks zeker €300 kwijt zijn aan vaste lasten voor je scooter.