Schadevrije jaren en je motorverzekering, hoe het werkt

verzekering voor je motor

Wanneer je een verzekering voor je motor afsluit, kom je de term schadevrije jaren vaak tegen. Schadevrije jaren zijn belangrijk omdat ze invloed hebben op de premie die je betaalt voor je motorverzekering. Elk jaar dat je geen schade claimt bij je verzekering, bouw je een schadevrij jaar op. Deze jaren kun je zien als een bewijs van goed rijgedrag. Verzekeraars belonen het goede rijgedrag met korting op de premie. Deze korting kan flink oplopen naarmate je meer schadevrije jaren hebt. Het systeem van schadevrije jaren zorgt er dus voor dat veilig rijden niet alleen beter is voor je veiligheid en die van anderen, maar ook voor je portemonnee. Het is een directe stimulans om voorzichtig te zijn.

De opbouw van schadevrije jaren

Elk jaar dat je zonder schade rijdt, bouw je een schadevrij jaar op. Het systeem stimuleert motorrijders om veilig en verantwoord te rijden. Als je schade rijdt en deze claimt bij je verzekering, loop je het risico schadevrije jaren te verliezen. Het aantal jaren dat je verliest, hangt af van de voorwaarden van je verzekeraar. In sommige gevallen kan een enkele claim ertoe leiden dat je meerdere schadevrije jaren kwijtraakt. Het heeft direct effect op de hoogte van je premie. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager de premie uitvalt. Het is daarom van belang goed na te denken voordat je besluit een kleine schade te claimen.

Invloed op je premie

Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, heeft dus direct invloed op de hoogte van je premie. Verzekeraars gebruiken een bonus-malusladder om te bepalen hoeveel korting je krijgt op je premie. Hoe hoger je op deze ladder staat, hoe minder je betaalt. Het betekent dat als je motor verzekeren bij Univé bijvoorbeeld, je kunt profiteren van hun specifieke bonus-malusladder en de kortingen die daaraan verbonden zijn. Het is slim om bij het afsluiten van een motorverzekering te informeren naar de bonus-malusladder van de verzekeraar. Zo weet je precies hoe jouw schadevrije jaren worden beloond.

Overstappen met schadevrije jaren

Als je besluit over te stappen naar een andere verzekeraar, neem je jouw opgebouwde schadevrije jaren mee. Het is mogelijk door de Roy-data, een centrale database waarin alle schadevrije jaren van verzekerden in Nederland worden bijgehouden. Wanneer je overstapt, kan de nieuwe verzekeraar jouw schadevrije jaren inzien en deze toepassen op je nieuwe polis. Het is belangrijk dat je bij het overstappen controleert of al je schadevrije jaren correct zijn overgenomen. Een foutje is snel gemaakt en kan je onnodig geld kosten.

Wat als je schade rijdt

Het rijden van schade heeft dus invloed op je schadevrije jaren en daarmee op de premie die je betaalt. Als je schade rijdt, is het soms verstandiger om deze zelf te betalen in plaats van te claimen bij je verzekering. Vooral bij kleine schades kan het voordeliger zijn omdat je hiermee voorkomt dat je schadevrije jaren verliest en daardoor een hogere premie moet gaan betalen. Het is een afweging die je moet maken op basis van de kosten van de schade en het effect op je schadevrije jaren en premie.

Motor