Laadpaal thuis gebruiken, handige tips en trucs

Een elektrische auto zorgt ervoor dat je flink wat geld kunt besparen op de brandstof terwijl het ook nog eens beter is voor het milieu. Je kunt zelfs nog meer geld besparen als je een laadpaal thuis laat plaatsen. In de regel is het voordeliger om thuis de EV op te laden dan wanneer je deze op een openbare laadpaal aansluit. Afhankelijk van je energiecontract en of je zonnepanelen op je dak hebt geïnstalleerd. Maar er zijn ook een aantal zaken waar je op moet letten als je een laadpaal bij je huis laat neerzetten of ophangen en in onze blog geven wij een paar handige tips en trucs!

Afschermen en beveiligen

Wanneer je een laadpaal thuis hebt laten plaatsen is het verstandig om deze goed af te schermen of te beveiligen. Zodat mensen niet ongewild gebruik kunnen maken van de paal en dat jij opdraait voor de kosten. Je kunt een eigen terrein bijvoorbeeld afschermen met een poort of een deur tenzij de vergunning daar geen toestemming voor geeft. Je kunt ook een laadpaal uitkiezen die je kunt beveiligen. Dan moet de laadpaal ontgrendeld worden met behulp van een pasje of met een app.

Laadpaal thuis? Let op je energie aansluiting

Oudere woningen hebben in de regel een eenfasige aansluiting terwijl er laadpalen verkrijgbaar zijn die een driefasige aansluiting nodig hebben. Het uitzoeken van een laadpaal thuis is derhalve ook een klus die secuur gedaan moet worden, want je wilt na de koop er niet achter komen dat de laadpaal niet voor jouw woning geschikt is. Wanneer je weet welke energie aansluiting je hebt kun je tot de koop overgaan. Twijfel je? Vraag dan om hulp bij de energiemaatschappij of bij de expert waar je de laadpaal wilt aanschaffen.

Krijg meer grip over je kosten

Wil je meer grip over de energiekosten en wil je functies waarmee je de laadpaal bijvoorbeeld alleen in de uren van het daltarief zijn werk kan laten doen? Dan is het slim om een laadpaal aan te schaffen die je met het internet kunt verbinden. Met de bijbehorende app kun je de laadpaal thuis configureren en zaken zoals tijdschema’s instellen. Zo krijg je veel meer controle over wanneer de laadpaal zijn werk doet en je krijgt meer inzichten in hoeveel energie je daadwerkelijk verbruikt.

Laadpaal thuis installeren? Kijk ook naar de bekabeling!

Wanneer je een laadpaal thuis installeert kun je kiezen uit verschillende soorten, maten en prijsklassen. Maar je kunt er ook opletten dat de laadpaal wel met de juiste soort en lengte kabel wordt geleverd. Zeker wanneer de laadpaal op een behoorlijke afstand van de auto komt te staan. Je wilt natuurlijk niet dat je net een paar centimeter tekort komt om de auto aan de lader te kunnen leggen terwijl je ook niet met een verkeerde stekker aan de slag wilt. Je doet er verstandig aan om eerst de handleiding van je EV te lezen zodat je zeker weet welke stekkers compatibel zijn. En pak gerust een rolmaat om op te meten wat de afstand tussen de laadpaal en de elektrische auto is.