Heftruck kopen? Dit wil je weten

In de logistieke wereld is een heftruck, ook wel de vorkheftruck of vorklift genoemd, een cruciaal voertuig, waarmee je grote hoeveelheden goederen in een rap tempo kunt verplaatsen en opslaan. Zowel in loodsen als in warehouses en zelfs in logistieke centra worden heftrucks volop gebruikt. Soms hebben zelfs vrachtwagenchauffeurs een heftruck bij zich, waarmee ze dus hun truck razendsnel kunnen laden en lossen. Het is ook een feit dat de ene heftruck de andere niet is en wil je een heftruck kopen? Dan wil je dit weten.

Heftruck kopen? Ga mee met de tijd

De traditionele heftruck heeft een brandstofmotor en dat brengt wat nadelen met zich mee. Vooral in afgesloten werkomgevingen, zoals een loods of een warehouse, is het niet prettig om met de uitlaatgassen van een heftruck te maken te krijgen. Het kan zelfs de gezondheid van werknemers beïnvloeden. Andere nadelen zijn dat deze heftrucks veel lawaai maken en dat je de nodige maatregelen moet nemen om bijvoorbeeld de diesel voor de heftruck op te slaan. Dat is niet meer van deze tijd.

De elektrische heftruck stijgt dan ook in populariteit en brengt veel voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is dat een elektrische heftruck niet op diesel, maar op elektriciteit werkt. Dat scheelt niet alleen in de kosten, maar het is beter voor het personeel en het milieu. Een elektrische heftruck stoot namelijk geen CO² uit. Daarnaast is een elektrische heftruck stiller dan een door brandstof aangedreven heftruck. Wil je een elektrische heftruck kopen? Let dan wel op dat je een exemplaar neemt met voldoende accucapaciteit en snellaadfunctie.

Nadeel elektrische heftruck

Een groot nadeel van de elektrische heftruck is dat de accu leeg raakt. Je moet de heftruck dan weer opladen en dan komt het werk ook even stil te liggen. Vooral in drukke loodsen, warehouses en distributiecentra is dat niet wenselijk, maar je kunt bijvoorbeeld een heftruck kopen met een grotere accucapaciteit. Ook een snellaadfunctie is geen overbodige luxe, want dan kun je tussen de werkzaamheden door de heftruck weer razendsnel bijladen. Op die manier kun je de goederenstroom moeiteloos laten continueren. 

Hefhoogte en het draagvermogen

Wil je een elektrische heftruck kopen? Dan moet je ook op dezelfde zaken letten als wanneer je voor de heftruck op diesel kiest. Daaronder de hefhoogte en het draagvermogen. De hefhoogte geeft aan hoe hoog de vorken van de heftruck kunnen komen en hierbij is het van belang dat de vorken nooit hoger kunnen komen dan het plafond van de werkomgeving. Het draagvermogen kan ook variëren en de keuze die je maakt, is afhankelijk van de goederen die je dagelijks verplaatst. Houd er rekening mee dat heftrucks met een hogere hefhoogte en een hoger draagvermogen ook duurder in de aanschaf zijn.

Heftruck kopen? Zorg voor gecertificeerd personeel

Ga je een heftruck kopen? Zorg er dan voor dat je medewerkers in de loods of in het magazijn gecertificeerd zijn. Alleen medewerkers met een heftruckcertificaat mogen namelijk een heftruck besturen. Het certificaat is vrij eenvoudig te regelen door een gespecialiseerd bedrijf op locatie het examen af te laten nemen. Dan hebben je medewerkers ook binnen een handomdraai een certificaat op zak en mogen ze de heftruck besturen. Bij Be Green Techniek kunnen ze je helpen.